söndag 18 mars 2012

Vecka 35

Idag är vi redan inne på vecka 35... dessa kuliga grejjer händer då :

Ökar 25 till 30 gram om dagen



BARNET:
Barnets hjärta slår cirka 120 till 160 slag i minuten.

Det börjar bli lite ont om plats och det är en av orsakerna till att barnet inte rör sig så mycket som förut. Dessutom kan det ju också ha vänt sig så att det står med huvudet nedåt och är klart att födas. Och så ökar barnet i vikt med 25 till 30 gram om dagen. Det har inte så mycket plats som förut.

MAMMA:
 
Kliande hud och krympande armar



En del kvinnor upplever klåda, i synnerhet på magen, i handflatorna och under fötterna. Det kan hjälpa att smörja in dem med fuktkräm eller att borsta området med en fin babyborste. Du ska alltid berätta för barnmorskan eller läkaren om du lider av klåda.


Du känner dig kanske tung och klumpig. Du blir troligtvis lätt irriterad. Din mage är ofta i vägen och dina armar känns lite för korta.


Det är svårt att hitta en bekväm ställning att sova i. Det du kan göra är att sova på sidan. Ett par strategiskt placerade kuddar kan hjälpa.


Det är inget fel med att byta ut snörskor mot sandaler, skor med spännen eller liknande. Gå i lågskor – höga klackar och platåskor är snygga, men just nu behöver du stabilitet. Fotmassage är alltid en bra idé under hela graviditeten. Be din partner att ge dig massage.

EGNA TANKAR:

Det märks att det börjar bli liten plats där inne i magen nu. Jag mår illa om vartannat, antagligen för att bebis ligger och trycker på "saker" och för att han bökar på en heeel del. Sötnöten. Han trycker ofta på revbenen så det gör oooont. Sammandragningarna blir bara fler å fler, speciellt på eftermiddagarna och kvällarna. Hela magen drar ihop sig, det värker, och jag får tungt att andas.. Då får jag ta många djupa andetag och faktiskt använda mig av andningen jag lärt mig på vattengympan.... å det hjälper en del för stunden!

Ja, man kan väl säga att Micke börjat få göra mer och mer här hemma nu, jag orkar inte mycket, och känner att jag klagar mestadels hela dagarna. Jag har ont i ryggen, benen, höfterna osv... alltid e det nåt. Är det inte det, så är jag fruktansvärt trött hela tiden. I morse vaknade jag vid halv åtta, sen gick jag upp, åt frukost, somnade igen vid halv nio, å då sov jag till halv tolv... snacka om att man är social alltså. Tröttheten beror nog en hel del på att jag får ligga och vrida och vända mig hela nätterna, jag vaknar varannan halvtimme av att höfterna värker, eller att bebis blir arg för att jag klämmer till honom eller nåt då jag ligger på sidan! ;) Nee, nu börjar det faktiskt vara tungt att vara gravid, och jag vill bara mer och mer att han ska komma ut, så vi får snosa bebis. Det jag saknar mest av allt är att kunna röra mig normalt. Att det inte ska kännas jobbigt att gå de där 5 meterna till köket..... :/ Jag har banne mig inte kunnat röra mig normalt sen början av December, och träningen är nåt jag saknar nååå fruktansvärt. Men det kommer.... det är värt allt oavsett.. allt för våran lilla bebbe. Det är kul att skriva av sig här om allt som händer i graviditeten, så jag kan gå tillbaka sen och kika hur jag faktiskt kände och tänkte, för man glömmer ju så fort...

MERA;)

Barnet



Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Vikt 2 600 gram.


Tvillingar


Om du väntar tvillingar eller fler är barnen antagligen lite mindre och då är det snart dags för förlossning. Många tvillingar föds redan i vecka 36.


Mamma


Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.


Prata om förlossningen


Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Är det andra eller tredje barnet kanske ni har förutfattade meningar som behöver vädras. Väntar du barn utan en partner är det bra att prata med den du tänkt ta med dig, vare sig det är en doula, kompis eller förälder. En doula är en person som fött barn själv som du känner förtroende för som kan följa med och vara ett stöd för dig och din medföljare vid förlossningen.


Pappa/partner


Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig vid förlossningen, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner skriva ner hur hon skulle vilja att förlossningen genomförs. Den lappen kan ni lägga med i förlossningsjournalen. Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Prata igenom detta nu eftersom det inte blir så mycket tid under förlossningen.

Hos barnmorskan/kontroller


I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Om barnet inte ligger med huvudet neråt, görs en extra kontroll nästa vecka för att eventuellt försöka vända barnet i graviditetvecka 36-37.




Vändning:

Om barnet efter graviditetsvecka 36 inte ligger med huvudet neråt brukar vändningsförsök göras. Detta görs i så fall på kvinnokliniken. Vändningen utförs av läkare som med hjälp av sina händer utanpå din mage försöker vända barnet till huvudläge. Din barnmorska beställer tid åt dig och informerar vidare om ingreppet.

TANKAR:

I morgon ska jag på kontroll hos BM, det blir spännande att se om han fixerat sig då...eller om huvudet fortfarande är rörligt. Vi har inte pratat särskilt mycket om förlossningen, typ.. att nog löser det sig,  ut kommer han på något sätt, men jag tror att Micke kommer vara ett bra stöd för mig... Den 4 april ska vi på tillväxtsultraljud igen, och då blir det kul att se hur stor bebis är då.... sist vägde han ju ca 2100 gram... :) Nee, nu känner jag att detta blir bara svamligt, ska gå å sova nu..... så jag orkar upp imorgon... Förresten ikväll har jag snaggat å badat Alfons, åå så söt han blev, nu ser man ju faktiskt en hund istället för en stor hårboll! bilder kommer i morgon....... å magbilder med! 


Kram å gonatt. / T.





2 kommentarer:

  1. GLAD över att ha hittat hit!
    ("Prenumererar" på alla sko-ord, sandaler...)
    Vad fint du skriver och vad fin magen är.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Okej :) då förstår jag ;) mm, tackar! kanske jag behöver lite nya skor till sommaren ;) sparar sidan :)

    SvaraRadera

Vad kul att du lämnar en kommentar! :)

Kommentera genom att klicka anonym om du inte är inloggad! Nu slipper du verifiera dig! Enkelt! :)