måndag 9 april 2012

Äntligen...

har jag fått tag på mitt hallonbladste.... :) Det sägs ju vara bra även efter förlossningen för att läka osv..så vi får väl se om det har någon effekt på mig å bebis :) Bra för:

Hallonbladste är inte bara för höggravida, den har fler användningsområden. Inte minst efter en graviditet, för att dra samman livmodern samt för att öka kroppens läkeförmåga – bra vid efterblödningar hos både djur och människa. Oxytocinet stimulerar även till en välfungerande amning, som även bildas vid bröst/kel-kontakten mellan moder och barn”.


Barnmorskor i alla tider har föreskrivit en kopp hallonbladste under graviditetens sista månad för att sätta i gång förlossningen. Det finns inte någon forskning som bevisar att det kan starta förlossningen men gott om anekdotartad bevisning att det gör verkan. Hallonblad innehålller oxytocin, det hormon som frigörs i hypofysen för att framkalla sammandragningar i livmodern.

Hur verkar det? ;)
 
Det har en toniserande verkan på livmodern och hjälper, om man tar det dagligen under graviditetens sista 6-8 veckor, till att förbereda livmodermuskulaturen inför förlossningen och kan på så sätt göra det lättare att föda barn. I en studie som gjordes i Sydney, Australia, gav man 192 förstföderskor antingen en tablett med 1,2 g torkade hallonblad eller placebo två gånger per dag från graviditetsvecka 32. Örtpreparatet visade sig inte ha några skadliga effekter på varken mor eller barn och de som tagit hallonbladstabletterna hade ett kortare utdrivningsstadium under förlossningen och en lägre frekvens av instrumentförlossning (19,3 % jämfört med 30,4 % för placebogruppen.). Men man behöver göra mer forskning för att bekräfta dessa resultat.

Eftersom det har en stimulerande effekt på livmodern, är det mycket viktigt att inte använda hallonblad före graviditetens två sista månader. Börja med en kopp örtté per dag och öka gradvis till max fyra koppar té eller tabletter per dag. Du kan dricka hallonbladsté obehindrat under förlossningen också.

Du kan köpa torkade hallonblad från en välrenommerad försäljare, eller plocka och torka själv. Så här brygger du te på bladen: lägg 25 g torkade hallonblad i en tekanna och häll på 6 dl kokande vatten. Sätt på locket och låt dra i 15 minuter. Om du bara vill göra en kopp, använder du 1 tsk torkad ört till en kopp kokande vatten.

En annan ört som kan användas tillsammans med hallonblad är rapphönsbär, mitchella repens. Den har på samma sätt som hallonblad använts traditionellt för att underlätta förlossningen. Nordamerikanska indiankvinnor brukade ta den under graviditetens sista veckor. Örten har, liksom hallonblad, en toniserande inverkan på livmodern, vilket sägs kunna göra förlossningen lättare och förloppet snabbare. Det finns inga forskningsresultat som bevisar effektiviteten av denna medicinalört.

Du bör tala med en örtterapeut innan du börjar ta denna ört och den bör inte tas alls förrän under graviditetens sista veckor...:) LETS´ TRY ;)


Här är en bild på mitt goa te, snygg förpackning också...
Jag hann ta mig en kopp på cafét i Boden idag... å det smakade faktiskt riktigt gott..
Har varit å shoppat lite idag med sis, medans grabbarna var och badade på Nordpoolen.. det var mysigt.. Men jag hade verkligen behövt mig hjul under fötterna, shit så ont å tungt att promma runt där..
Fina grejjer hittade jag till mig å grabbzen.
Nu soffvila en stund medans bebis är vild å hickar för fullt.... ;)
Jag känner bebis händer nere mot muttan å benen hela tiden... han verkar utforska vilken väg han ska ta ut ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du lämnar en kommentar! :)

Kommentera genom att klicka anonym om du inte är inloggad! Nu slipper du verifiera dig! Enkelt! :)