söndag 22 april 2012

Gravid i vecka 40




Nu är vi inne i vecka 40 och jag kan inte riktigt fatta det, är det de här som är målet? sista veckan av graviditeten? åh, gud så underbart, men samtidigt lite vemodigt.. Den lilla parvel jag har känt i magen i 40 veckor ska snart komma ut.. Jag kommer sakna de fladdrande fiskrörelserna från början, hickningarna, sparkarna, bubblorna och viftningarna med händerna. Men mest av allt vill jag bara ha ut dig nu lilla älsklingen våran. Vi vill snosa på dig, lukta på dig, mysa och bara ligga och titta på dig!
Åh så efterlängtad du är av oss alla! <3 Jag får tårar i ögonen när jag tänker på dig.... å nu rör du dig hela tiden i magen, speciellt med dina små händer! :)

Det känns så himla nära, men ändå så långt bort... tänk att nu är vi framme snart, som vi gått och väntat! Nå då ska vi se vad som sägs om denna (förhoppningsvis) sista veckan?:)


Illustration: Svenska Grafikbyrån
Illustration: Svenska Grafikbyrån

Barnet

Nu är barnet helt utvecklat och redo att komma ut vilken sekund som helst. Trots detta kan barnet stanna kvar i två veckor till. De flesta barn föds på natten. Nu ligger barnet bara och väntar och gottar sig. Kanske vill det vila lite innan det måste utsätta sig för den stora utmaningen: förlossningen. Kanske har du en så skön mage som den vill stanna lite extra länge i. Hur som helst, oroa dig inte, ut kommer barnet alltid.
Barnet kan väga allt mellan 2,5 och 4,5 kilo och vara 46-55 centimeter långt. Nu är det trångt därinne.

Mamma

Har barnet inte kommit än? Känns det frustrerande? Ta det lugnt. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 veckor+0 dagar till 41 veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater innan förlossningen så kommer du att orka bättre. Sov, sov, sov eller vila om du inte kan sova! Du behöver alla krafter. Under det aktiva skedet av förlossningen gör du av med lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör av med varje timme. Dessutom kanske du kommer att vara vaken i ett dygn kring förlossningen.

Många kvinnor känner att de struntar i förlossningen nu bara barnet kommer ut någon gång. Men det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du får en smidigare förlossning. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig. Din kropp blir bättre förberedd på att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång av sig själv är alltid bäst så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer.

Pappa/partner

Under själva förlossningen är din viktigaste roll att vara där! Du ger henne vatten, torkar pannan. Du kan hålla henne, massera henne. Lyssna på vad hon och hennes kropp säger. Prata med henne och barnmorskan. Hjälp henne med kuddar eller att ändra ställning. Var lyhörd och se och bekräfta hennes smärta. Hon vill kanske inte att du ska röra henne. Peppa och uppmuntra. Pusha och stötta. Du klarar det!


Fostrets hud är nu rosa. Hos pojkfoster har testiklarna kommit ner i pungen. Huvudskålen är hård, bortsett från ett litet mjukt parti högst upp på huvudet - fontanellen.
Du är nu säkert redo att föda, eller så har du kanske redan fött. Den långa resan i graviditeten är nu snart över. Tänk på att några går två veckor över tiden....Det är vanligare att gå över tiden än att föda för tidigt. Förstagångsföderskor föder i genomsnitt 4 dagar efter datum för beräknad förlossning.
Vid vecka 42 ska du på övertidskontroll hos förlossningsläkare på sjukhuset. Läs om undersökningarna som görs. Mot bakgrund av denna undersökning avgörs det om din förlossning ska sättas igång, eller om du måste ha tålamod lite till.


Ja, du lillhjärtat.... det känns som att nu får du komma när du vill.. vi vet att du kommer ut snart i allafall på nåt sätt, och har vi väntat såhär länge, så kan vi gott vänta 2 veckor till. Du kommer när du vill komma och är redo för att möta den stora världen! <3 Men ladda ska vi göra, med en massa god mat, frukt och sömn! <3 


Lilla gossen våran!! :)






2 kommentarer:

  1. Ja ni! Vi väntar, med spänning; och som sagt ; han kommer när han är redo att möta världen!! Kom ihåg nu att ladda, vila och vila inför förlossningen:)) mormors lilla hjärta, jag längtar också efter dig! Att få se dig, hålla i dig och lukta på dig<3 men vi väntar; för snart, snart kommer du! Kramar till er alla från mamma

    SvaraRadera
  2. Mycket bra o klok skrivet vännen. jag håller tummar o tår att han kommer ut snart. Kramar åsa. tänker på dig varje dag.

    SvaraRadera

Vad kul att du lämnar en kommentar! :)

Kommentera genom att klicka anonym om du inte är inloggad! Nu slipper du verifiera dig! Enkelt! :)